četvrtak, 10. ožujka 2011.

Savjetnik za prehranu ili Nutricionist?


Svaki nutricionist je ujedno i savjetnik za prehranu, no svaki savjetnik za prehranu nije ujedno i nutricionist. Savjetnik za prehranu zapravo može biti bilo tko, jer ga definiramo kao osobu koja daje savjete za prehranu. Obično su to vaši susjedi, prijatelji, rodbina, osobe koje susrećete u svakodnevnom životu, pri čemu savjete koje od njih dobivate nisu uvijek nužno i loši. Problem je u tome da su to obično savjeti proizašli iz njihovog osobnog iskustva, oni zaista djeluju za tu osobu koja vam ih preporučuje, ali je pitanje da li će taj isti savjet biti i za vas djelotvoran. Iznimka naravno postoji ukoliko ste od te osobe brat ili sestra blizanac.

Svatko od nas se našao u takvim situacijama, obasuti ste nizom dobronamjernih savjeta o tome kako se trebate hraniti, i sada od te gomile čudotvornih savjeta ne znate ni sami koji odabrati i početi primjenjivati, a na kraju ubrzo shvatite kako onaj koji ste i odabrali baš i ne djeluje onako kako su vam govorili.

Tu na scenu stupa nutricionist. Osoba koja ima podlogu u nizu znanstvenih disciplina koje  mu pružaju mogućnost da se uhvati u koštac sa izazovom davanja učinkovitih savjeta za prehranu pojedinca.

Mislim da bi bilo zgodno ovdje opisati dva tipa nutricionista. Za potrebe ovoga bloga nazvati ćemo ih nutricionist A i nutricionist B. I nutricionist A, i nutricionist B, imaju zajedničko to da su završili studij nutricionizma na za to predviđenoj visokoškolskoj ustanovi. Nakon toga njihovi putovi se razilaze.

Nutricionist A postaje nutricionist-znanstvenik koji primjerice odlazi raditi na jedan od svjetskih znanstvenih instituta koji se bave znanstvenim istraživanjem nutricionizma. On se svakodnevno aktivno bavim znanstvenim istraživačkim aktivnostima kao što su  postavljanje znanstvenih pretpostavki koje onda znanstvenim putem pokušava dokazati.  Kako bih vam približio njegovo zanimanje uzmimo primjerice da se naš nutricionist A odlučio na istraživanje djelovanje čaja od metvice.

Pretpostavio je da konzumacija čaja od metvice, natašte, uzrokuje povećanje aktivnosti metabolizma u zdravih osoba koji ga svakodnevno konzumiraju. Kako će to učiniti. Kao prvo potrebni su mu ispitanici, bez zdravstvenih poteškoća, koje će podijeliti u dvije grupe: prvu grupu koja se sastoji od ispitanika koji će konzumirati čaj od metvice na tašte i drugu grupu ispitanika koji ga neće konzumirati. Istraživanje će provoditi u određenom vremenskom intervalu tijekom kojega će uzimati uzorke krvi ispitanika kako bi ustvrdio da li je došlo do povećane aktivnosti metabolizma. Ovdje se treba naglasiti kako se taj postupak oslanja na određeni, već prije objavljeni,  znanstveni rad znanstvenika iz dugih znanstvenih područja, kao što je primjerice medicinska biokemija, koji su dokazali kako je baš taj kemijski spoj u krvi direktno povezan sa aktivnošću metabolizma ispitanika.

Ukoliko rezultati istraživanja pokažu kako je pretpostavka nutricionista A ispravna, pred njim se otvara i niz drugih pitanja. Koji je kemijski spoj u samom čaju od metvice odgovoran za taj efekt? Da li je odgovoran samo jedan spoj u čaju, ili možda više njih, ili možda neka posebna njihova kombinacija u točno određenim omjerima? Da li način pripravljanja čaja igra ulogu? Da li i na koji način igra ulogu temperatura vode kojom pripravljamo čaj? Da li previsoka temperatura uništava posebna svojstva tog spoja ili spojeva, a možda sa druge strane da li ih pre niska temperature sprječava da se aktiviraju? Za odgovor na svako od tih pitanja ponovno je potrebno pokrenuti jedno zasebno znanstveno istraživanje. Svakako na kraju svojega znanstvenog istraživanja naš nutricionist A objavljuje svoje dobivene rezultate u obliku znanstvenog članka u jednom od znanstvenih časopisa. Treba naglasiti kako su znanstveni članci pisani posebnim znanstvenim stilom i oni su pisani za znanstvenike, od strane znanstvenika. Pozivaju na prijašnje znanstvene radove i znanstvena istraživanja, te uključuju mnogo statističkih podataka koje treba znati pravilno iščitati.

No u trenutku objave ovog znanstvenog članka, putovi našeg već dobro upoznatog nutricionista A i za sada nam još u potpunosti nepoznatog nutricionista B, se ponovno isprepliću. Vrijeme je da upoznamo nutricionista B.

Nutricionist B je nakon studija nutricionizma postao savjetnik za prehranu u određenoj zdravstvenoj ustanovi ili je otvorio svoje osobno nutricionističko savjetovalište. Svakodnevno se susreće sa svojim klijentima kojima pomaže u odabiru namirnice, stvaranja njihovog individualnog plana prehrane zasnovanog na analizi i praćenju tjelesnog stanja i načina života. Tijekom svoga rada prati znanstvenu i stručnu literaturu i nailazi na znanstveni članak kojeg je objavio nutricionist A. Uslijed svojega obrazovanja, koje je bilo identično kao i nutricionistu A, posjeduje podlogu i potrebno znanje za razumijevanje i primjenu saznanja iz objavljenog znanstvenog članka na svoj svakodnevni rad u zdravstvenoj ustanovi. Od toga dana može početi savjetovati određenom broju svojih klijenata, koji nemaju zdravstvenih poteškoća, konzumaciju čaja od metvice u svrhu povećavanja aktivnosti metabolizma.

Ovdje sad dolazimo do sljedeća dva pitanja: Kako izgleda studij nutricionizma i sa kojim sve znanstvenim disciplinama treba biti upoznat jedan nutricionist? Na ta pitanja ću pokušati odgovoriti u svojim sljedećim postovima.