nedjelja, 19. veljače 2012.

Špinat: zeleni koktel antioksidansa



Kao mali sam obožavao Popaja. Volio sam činjenicu kako bi uvijek uspio spasiti svome srcu najdražu djevojku Olivu i kako mu je špinat uvijek davao nevjerojatnu snagu baš u onome trenutku kada mu je to bilo najpotrebnije. Dodatni bonus mi je bilo to što je veliki zločesti negativac uvijek dobio što i zaslužuje, a pištavi zvuk Popajeve lule budio je u meni želju za akcijom. Sagledavajući moje trenutačne prehrambene navike uvidio sam kako vrlo često konzumiram špinat. Zapitao sam se da li je možda tome razlog učestalo gledanje Popajevih crtića i posjedovanje jedne njegove slikovnice u predškolskom razdoblju mojega života? Nadam se da nije, budući da ne hodam uokolo u bijelom mornarskom odijelu, nemam tetovaže, lule me uopće ne privlače a i iskreno se nadam kako mi koljena i laktovi nisu čudesno zašiljenog oblika. Razlog je tome što zaista volim okus špinata, pogotovo onog sitno nasjeckanog, malo isprženog na ulju i pomiješanog sa mlijekom.

Špinat kojeg stručno nazivamo Spinacea oleracea je jednogodišnja biljka kojoj se porijeklo pripisuje Perzijskim zemljopisnim područjima (danšnjem Iranu). U 11. stoljeću dolazi u Španjolsku, dok se u Europi proširio tek u 18 stoljeću. Krajem 19 stoljeća dr. von Wolf objavljuje mjerenja po kojima ga se svrstava u najbogatije zeleno lisnato povrće po pitanju udjela željeza. Taj podatak dovodi do njegove iznimne popularnosti. Dodatnu popularnost donosi mu lik mornara Popaja koji je zaslužan za 33% veću prodaju špinata u 30-im godinama prošlog stoljeća na području Sjedinjenih Američkih Država, a zanimljivo je kako su i danas najprodavanije marke one sa Popajevim likom na konzervi špinata.

1937. godine znanstvenici uviđaju kako je von Wolf napravio jednu „malu“ pogrešku prilikom svojih izračuna udjela željeza u špinatu. Naime pogrešnim postavljanjem decimalne točke pripisao je špinatu 10 puta veći udio željeza nego što ga špinat zapravo sadrži. Danas kada špinat uspoređujemo sa drugim zelenim lisnatim povrćem uočavamo kako i dalje prednjači po količini željeza. Ovdje treba naglasiti da postoji pitanje koliko željeza naše tijelo zaista može apsorbirati iz špinata budući da znanstvenici sumnjaju kako bi fitinska kiselina, također prisutna u špinatu, svojim vezanjem za željezo mogla spriječiti njegovu apsorpciju u našem tijelu. Za konačan sud po tome pitanju treba pričekati objavljivanje većeg broja opsežnih studija koja će se isključivo baviti time.

No i uz stavljanje udjela željeza na stranu, špinat je nutritivno iznimno vrijedna namirnica što je i više nego vidljivo iz njegovog kemijskog sastava. 100g svježeg neobrađenog špinata sadrži velike količine mnogih vitamina i minerala. Po tome pitanju prednjače vitamin K i prekursori vitamina A (karotenoidi i beta-karoten) koji daleko premašuju vrijednosti dnevnih preporučenih količina (vitamin K i do 6 puta). Svi predstavnici vitamina B kompleksa su zastupljeni osim vitamina B-12 (budući da ga pronalazimo samo u namirnicama životinjskog podrijetla) pri čemu vitamin B-9 (folna kiselina) zauzima najvažnije mjesto sa udjelom koji iznosi 50% preporučene dnevne količine. Vitamin C je također zastupljen sa skoro 50% preporučenih dnevnih količina, a vitamin E sa 10%. Od minerala su najzastupljeniji mangan, magnezij te kalij, dok su dodatno prisutni kalcij, fosfor, natrij, cink, bakar, selen i naravno željezo. Udio prehrambenih vlakana od 2.2 g na 100g namirnice je također vrlo povoljan čime zadovoljava 9% naših dnevnih potreba.

Ono što je posebno zanimljivo kod špinata je činjenica kako ga znanstvenici, uz bobičasto voće, uvijek stavljaju na liste najboljih boraca protiv slobodnih radikala uslijed niza različitih kemijskih spojeva koje sadrži: od beta-karotena, vitamina C i E, zeaksantina, luteina pa sve do različitih vrsta flavonoida koji su uglavnom derivati patuletina i spinacetina. Prisutnost tako velikog broja različitih antioksidansa u špinatu pridonosi njihovom sinergističkom djelovanju te time i iznimno visokoj antioksidativnoj aktivnosti samog špinata. Dodatno, istraživanja izvršena nad frakcijama glikoglicerolipida, spojeva prisutnih u membranama stanica špinata, ukazuju na njihov pozitivan utjecaj sprječavanja rasta više vrsta različitih tumora. Navedene znanstvene činjenice čine špinat idealnom namirnicom za borbu protiv bolesti uzrokovanih starenjem.

Ovdje treba naglasiti i potencijalne negativne strane konzumacije špinata. Uslijed relativno većih udjela oksalata u špinatu osobe koje imaju sklonost stvaranju oksalatnih bubrežnih kamenaca bi ga trebale izbjegavati. Također osobe koje su na anti-koagulantnoj (protu-zgrušavajućoj) terapiji trebaju pripaziti kod konzumacije špinata zbog velikih doza vitamina K koje pospješuju zgrušavanje krvi. I za kraj, možda najbezazlenija, ali i dalje negativna strana konzumacije špinata je ta da se naprosto neopisivo voli zavući ili zalijepiti za prednje zube i to baš u onim trenutcima kada biste to najmanje željeli. 

Cjelovit tekst je dostupan i na http://www.tjedni-menu.com/